torstai 17. helmikuuta 2011

12/22 mummot menossa ala- ja yläkertaan.

työvuoro 14-21.30  
tavoitteet: yksikön toimintaan osallistuminen, hoitosuunnitelman aloittaminen, näyttöviikon asiakaskuntaan tutustuminen 

Muistamattomat mummot kyseli iltapäivästä: mistä täältä pääsee alas - illalla: mistä täältä pääsee ylös. Eräs totesi: kenenkähän kanssa minä äsken keskustelin? Tänään kohtasin ohimennen toisessa yksikössä muistamattomia vanhuksia ja omaankin yksikköön oli tullut täysin muistamaton asiakas. Mahtaa olla peloittavaa, kun on kokoajan menossa jonnekin vieraasta paikasta. Ensimmäisen kerran keskustelin vanhuksen kanssa, jonka puheet olivat sekavia ja osittain epäjohdonmukaisia. En tiedä, miten muistamaton vanhus tulisi kohdata - mutta olin ystävällinen ja iloinen, kuuntelin ja keskustelin. Kun asiakas oli laittanut päälleen ulkovaatteet ja ottanut mukaansa laukun lähteäkseen alakertaan, ohjasin hänet omaan huoneeseensa ja kerroin hänen olevan kyläilemässä.

Sain olla mukana hoitamassa parkinsonin tautia sairastavaa asiakasta, jonka kunto on romahtanut nopeasti. Lyhyessä hetkessä hoitajan apuna ymmärsin, että sekä asiakas että hänen omaisensa odottavat lähestyvää kuolemaa. Ohjaajani toimiva hoitaja toimi tilanteessa ihailtavan rauhallisesti ja huomioonottavasti, vaikka hänen työvuoronsa oli jo päättynyt. Se on mielestäni ammatillisuutta. Hoitotilanteen näin hyvin arvokkaana - jokaisella ihmisellä on viimeisillä hetkillään oikeus parhaaseen mahdolliseen hoitoon.

Kurkistin myös kehitysvammaisen nuoren käsitysmaailmaan - tai oikestaan siihen, kuinka käsittämisen kyky oli vajaa. Kuinka tärkeää onkaan käyttää selkokieltä, kertoa asioista sanoin joita asiakas ymmärtää. Haasteensa työssäoppimisen paikassa juuri tuokin erilaiset asiakkaat, kommunikointi täytyy olla jokaisen kanssa oikealla "tasolla".


Vaikka työssäoppimisen paikassa asiakasmäärät ovat olleet pieniä ja hoitamistapahtumia vähemmän verrattuna opiskelukavereiden hoivapaikkoihin, olen saanut itselleni paljon. Olen saanut tehdä asioita rauhassa, kohdata erikoistarpeita ja toimia joustavasti erilaisissa tilanteissa. Koska yksikössä ei ole ollut vs-mittauksia ja insuliinin pistämistä, järjestin tänään samaan taloon itselleni huomiseksi vs-mittaukset ja insuliininpistot, näin pääsen harjoittelemaan sitäkin.


Tällainen työpaikka sopisi minulle hyvin. Erilaisia asiakkaita, haastavia tilanteita ja hoitoja ... kunhan oppia on tarpeeksi, taidan ilmoittautua sijaiseksi ko. paikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti