perjantai 11. helmikuuta 2011

10/23 nostot, lääkehoitoa ja rauhallisuutta.

työvuoro 14-21
tavoitteet: perushoito - vuodepesut, syöttäminen, peg-letkun kautta lääkitys

Vuodepesu lapselle ja aikuiselle - tai "pikkupesut". Periaate sama, hiukan muistelemista missä järjestyksessä mitäkin tehdään. Aseptiikkaa:  vaihda suojakäsineet välissä, käytä käsidesiä, pesujärjestys, sängynsuojaaminen. Ergonomiaa: sängyn korkeus, asiakkaan siirtäminen, jalkojen joustot ja työasento.

Tänään tuli nosteluja, ja ne tuntuivat kyllä selässä. Nuoren miehen kävelyttäminen wc-istuimelle, nosto istuimen päälle ja takaisin pyörätuoliin. 8-vuotiaan lapsen nostaminen lattialta pyörätuoliin. Yritin miettiä, miten näitä nostoja voisi välttää, tiedustelin hoitajilta apuvälineitä - kääntölevyä, siirto- ja talutusvyötä, liukulautaa .. ihan mitä vaan, jossa hoitajan selkä välttyisi liialliselta rasitukselta Vuoteessa siirtelyssä tarpeellinen liukulakana oli .... vaatehuoltotilan kaapissa! Sain kuitenkin näyttää, miten asiakas saadaan siirrettyä jalkopäästä ylemmäksi - ilman nostoa. Jotain sentään on jäänyt ergonomian tunneilta mieleen. Mutta kyllä moneen tilanteeseen olisi ollut hyvä, että joku olisi opastanut, miten siirto/nosto tehtäisiin ergonomisesti. Mielestäni yksikössä nostetaan liikaa asiakkaan vaatteista ja kainaloista, mitenkähän heidän selkänsä sitä kestääkään ajanoloon?

Tänään sain opetella lääkkeiden laittoa peg-letkun kautta.(linkki opinnäytetyöhön: Lääkehoidon toteuttaminen peg-letkun kautta). Lisäksi laitoin ravintoliuoksen "itsenäisesti" hoitajan seuratessa vieressä, ilman neuvomista. Lääkkeiden laitto oli kohtalaisen helppoa, ravintoliuksen laittamisessa sensijaan enemmänkin muistettavia asioita.

Sain positiivista palautetta siitä, että olen rauhallinen tekijä. Uusien asioiden oppiminen, erityisesti lääkkeiden antamiseen liittyvät, pakottavat minut rauhalliseen tahtiin. Vaikka puheeni joskus on rauhatonta, nopeaa ja rönsyävää - teen asioita rauhallisesti, enkä hätäänny kovin herkästi. Oli mukava kuulla, että hoitajat pitivät tätä ominaisuutta tärkeänä - jopa niin, että sanoivat että tulisin heille töihin. No, ehkä kunhan varmuus kasvaa, sijaistamaan saatan mennäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti