sunnuntai 3. lokakuuta 2010

20.9. luento Avioliiton vaiheista

Luennolla käytiin läpi muunmuassa parisuhteen eri vaiheita symbioosista eriytymisen kautta kumppanuuteen. Jotain avioliiton vaiheista löytyy Matti Viitasen luentolyhennelmästä (Suomen teologinen instituutti) : Kriisit avioliitossa (viitattu 3.10.2010). Luennossa on muutenkin hyvää tietoa avioliiton kriisien taustoihin ja kriiseissä tukemiseen, auttajan näkökulmasta. Mielestäni tekstistä löytyy myös työvälineitä itselle omaan parisuhteeseen.

Tietenkin luennolla kävi läpi omaa avioliittonsa vaiheita suhteutettuna elämän kehityshaasteisiin. Oma parisuhde on lähentymässä kumppanuutta, toki vielä pieniä eritymisen kriisejä ainakin minulla itselläni on. On hyvä huomata, että teoria auttaa ymmärtämään asioita - näin tietää, että nämä vaiheet kuuluvat avioliittoon, kuuluvat elämään.

Pohdin myös luennon perusteella avioerojen suurentunutta määrää. Mielestäni me haemme koko ajan kokemuksia elämäämme; kun parisuhde pääsee tutulle, turvalliselle tasolle, ei ole enää uuden kokemuksia, tunteet eivät ole voimakkaita. Jos kaipaamme elämäämme ja parisuhteeseen extremeä, on kumppania vaihdettava, jotta tunteet pysyvät koko ajan voimakkaina. Harmaa, tavallinen tasainen arki ei ole kiinnostavaa. Mielestäni juuri tämä vaihe avioliitossa on turvallinen, saan olla kotonani juuri sellainen kuin olen,mitään esittämättä ja enempiä yrittämättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti