maanantai 9. toukokuuta 2011

hoilaava hoitaja

Helsingin Sanomat: Kulttuuri osaksi muistisairaan hoitoa

"Laulamisen ja musiikin tiedetään parhaimmillaan edistävän muun muassa liikkumista, ryhtiä ja syömistä sekä - tilanteesta riippuen - virkistävän tai rauhoittavan.
Mieluisan laulun laulaminen vaikkapa suihkun yhteydessä voi luoda turvallisen tunnelman, jolloin peseytyminen sujuu vaikeuksitta. Hoitajakin voi tällöin muuttua luovan prosessin osanottajaksi sen sijaan, että hän toimisi ainoastaan hoitotoimenpiteen suorittajana."
"Esimerkiksi laitosapulainen voisi hoitaa pientä yrttitarhaa yhdessä asukkaiden kanssa. Lähihoitaja voisi puolestaan käynnistää yhteislaulun ruokaa jaettaessa.
Viime kädessä kyse on ihmisten kohtaamisesta. Toimintakulttuuri, jossa hoitajat käyttävät luovasti omia vahvuuksiaan, koituu sekä asukkaiden että henkilökunnan hyvinvoinnin parhaaksi."
 Itse olen huomannut erilaisissa tilanteissa, että laulaminen vapauttaa ja helpottaa hoitotilanteita. Kehitysvammaiselle lapselle ohjeistuksen antaminen laulamalle helpottaa kovasti, kiristyneessä ilmapiirissä luikautettu laulu (ehkä) laukaisee tilanteen ennaltaehkäisten uhkaavan tilanteen syntymistä. Pitiäsi vaan päivittää lauluja ... lapsille, vanhuksille, nuorille. Mutta mielelläni hoilaan, hoitajana(kin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti