perjantai 6. toukokuuta 2011

7/15 lenkkeilyä, häpeää, jumittamista ja rajoja

Tällaiseen työpaikkaan ehdottomasti haluan: kaksi tunnin kävelylenkkia, toinen sauvoilla verkkaisempaan tahtiin ja toinen karkkiostoksille melkein juoksujalkaa. Tähän kun lisätään vielä esimerkkiruokailun annostellut ruoka-annokset, niin teoreettiset mahdollisuudet laihtumiseen olisivat hyvät. Kun joku vielä kotona huolehtisi annosten koosta, ja välipalojen terveellisyydestä. Näiden huomioiden perusteella mietinkin, miten voin itse ylipainoisena ihmisenä puhua ruokavalion terveydestä ja normaalipainon ylläpitämisestä ..... kääk. Onnekseni kuitenkin olen liikkuva lihava .... jospa joskus hiukan pienempi.

Ohjaajani perusteli omia ohjaamisen menetelmiään sillä, että pitäisi aiheuttaa jonkinlaista häpeän tunnetta että asiakas motivoitusi esimerkiksi jättämään päiväunet pois, syömään rauhallisemmin, liikkumaan enemmän jne. Minusta moinen tapa, teoria tuntuu hiukan arveluttavalta, enkä toki itse aio tällaiseen nöyryyttävään ohjaamisen tapaan oppia. Uskoisin juuri häpeän tunteen aiheuttavan monenlaisia ongelmia psyykkiselle tasapainolle - näin luulen. Mutta ehkä tämä sopii miespuoliselle ohjaajalle, jolla näyttää olevan auktoriteettia nuorten keskuudesssa, minusta se ei hyvältä ja mukavalta näytä ja kuulosta.

Erittäin tyytyväinen olen tämän päivän ohjaamiseen, sain ohjata nuorta, jonka aloitekyvyssä on ongelmia. Hän myös jumiutuu herkästi toimissaan, kuten esimerkiksi esiliinan kiinnipanossa. Sain ohjata keittiötöitä, pyykin viikkausta  - ja mielestäni se luonnistui hyvin. Yritän saada poikaan myös kontaktia muutoinkin, juttelin hänen kanssaan ja pelasin Kimbleä. Mielestäni ohjaamisen ja kuntoutumsien tukemisen perustana on ensin hyvä vuorovaikutussuhde ja luottamus ohjaajan ja asiakkaan välillä, vasta tämän jälkeen kaikella yhdessä tekemisellä on kuntoutumisen kannalta jotain vaikuttavuutta. Oma tapani on alkuun olla vähemmän tiukka, tutustella   - tiukemman ja vaativamman tavan otan käyttöön tutustelun jälkeen. On ollut hyvä huomata se, että pystyn siihen, rajojen asettamiseen asiakkaalle. Juuri tämä on ollut minulle alkuun vaikeaa, tilanteissahan tulee yleensä mielipahaa ja vastustusta. Mutta hiljalleen ymmärrän sen, että tämä on juuri nuoren kuntoutumisen kannalta tärkeää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti