keskiviikko 8. joulukuuta 2010

parempaa elämänlaatua, ohjauksen ongelmallisuutta

Voin kuvitella tulevassa työssäni asiakkaiden ohjaamisen terveellisempiin elämäntapoihin olevan hyvin haasteellista. Miten saada asiakas motivoitumaan esimerkiksi laihduttamaan, lopettamaan tupakan poltto, vähentämään alkoholin käyttöä;  miten saada ymmärtämään ja vielä toimimaan tämän ymmärryksen mukaan? Omat kokemukseni julkisen terveydenhuollon ohjaamisesta ja valistamisesta rajoittuu yleensä muutamaa hoitajan tai lääkärin lauseeseen: "Pitäisi laihduttaa ....". Tämän neuvon kanssa olen lähtenyt kotiin liikakiloineni - ehkä jotain tätä lausetta pidempää olisin tarvinnut. Omaan työhöni tullee liittymään myös neuvontaa ja ohjausta näiltä osa-alueilta, ja vaikka faktat ovat tiedossa - käytännön ohjaus toteutukseen on oma haasteensa. Vaikka itsekin ymmärtää lukiessaan ylipainon riskitekijäksi lähes kaikkiin kansansairauksiin - toteutus laihtumiseen on yllättävän vaikea.


Opettajan kanssa asiasta keskustellessamme pienet askeleet ja teot nousivat ohjauksen johtolangaksi. Kerralla ei tarvitse kaikkea muuttaa, lähdetään yhdestä asiasta ja jatketaan matkaa sen jälkeen. Näitä konkretian pieniä asioita olisi syytä siis miettiä, itselläkin. 

Oman kokemukseni mukaan Allen Carrin kirjat: "Stumppaa tähän" ja "Kilot kuriin" ovatr olleet hyviä motivaattoreita niin tupakan polton lopettamiseen kuin laihduttamiseen. Moni tuttavapiiristäni on lopettanut tupakan polton lukiessaan Stumppaa tähän -kirjan ja itselleni Kilot kuriin - kirja on ollut alkulaukauksena laihdutukselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti