tiistai 14. joulukuuta 2010

ensiapua ja ergonomiaa

Ergonomian ja ensiavun osaaminen mitattiin meillä käytännön kokeena. Näitä taitoja ei tietenkään voi mitata kirjallisella näyttämisellä, joten tämä minulle uusi koetapa oli siis perusteltu. Mutta etukäteen molemmat tilanteet hiukan jännittivät. Tilanteet ovat kyllä niin keinotekoisia, että ei voine rinnastaa oikeisiin hoito- ja ensiaputilanteisiin, mutta uskoisin että jotain oppimista koetilanteissa tapahtui.

Ergonomian tehtävään sai valmistautua 10 minuuttia, tehtävänä erilaisia potilassiirtoja. Itselleni sattui potilaan siirtäminen pyörätuolista sänkyyn. Kuinka siinä tilanteessa unohtaakin asioita, kuten ihan niin selvän asian kuin selän asennon?  Joustot ja painonsiirrot olivat palautteen mukaan tulleet kutakuinkin oikein, että ehkä jotakin olen tunneilla oppinut. Lisäksi unohdin alussa laittaa sängyn lukonkin päälle - onneksi korjasin tilanteen sen heti huomattuani. Nyt hymyilyttää, mutta oikeassa tilanteessa sänky olisi tietenkin voinut luistaa potilaan alta hänen istuutuessaan. Kuinka tärkeää onkin siis hallita erilaiset apuvälineet ja sängyn turvatoiminnot.

Ensiavun tehtävässä olimme ryhmänä, ja yksi suoritti kerrallaan arvotun ensiaputehtävän. Tämä tenttitapa oli mielestäni hyvin opettava, samalla tuli kerrattua tärkeimmät ensiavun toimintatavat. Toisaalta tehtävät ovat hyvin eriarvoisia arvostelun suhteen: nenänvuodon tyrehdyttäminen vs. elvytys. Ensiavun kurssista arvosanan lisäksi saan ensiapukortin sekä mikä tärkeintä, varmuuden taitojen hallitsemisesta.

Ergonomian taitoihin hallintaa toivon tulevan työssäoppimisen jaksoilla lisää, mutta ehkä siinäkin päätavoite on saavutettu: saatu kiinnittämään huomiota ergonomisiin työtapoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti